ARANY  -  EZÜST

 

A világ  legfejlettebb országaiban előállott válság, a túltermelés klasszikus következménye.  Ehhez jön a totálisan eladósodott országok sora, majd a legvégén  a mi hazánk, eladósodva,  kirabolva,  ipara javarészétől megfosztva.

 

Mintha ez nem volna elég, az USA is kétségbeejtő helyzetben van. Eladósodása csillagászati méreteket öltött.  Kína  2.4 trillió dollárt tart a kezében és az amerikai kormányt ők  (és a bankó prés) tartják el, ugyanis az US Government  kötvényeket úgyszólván már csak ők vásárolják.  Emellett  a kínaiak szép csendben felvásárolták az amerikai nagyipar jelentős részét is.

 

Hogy valami  nagy világrengető pénzügyi csőd előtt állunk, az már senki előtt nem lehet kétséges.  Az okos  pénzemberek szépen lassan gyűjtögetik az aranyat és ezüstöt. Észak-Amerikában már vagy  három éve  óriási arany ékszer, tört arany  felvásárlás folyik. Újság, rádió, TV hirdetések tömege biztatja az embereket, hogy adják el ékszereiket, mert „az aranynak ilyen magas ára sohasem volt, mint most”.  Ebben sok igazság van, de a felét sem vallják be. Ugyanis a nemesfémek ára  nem tartott lépést az inflációval, messze lemaradt a folyton  csökkenő vásárló értékű dollárral szemben. A világválság  okán az arany értéke  rohamosan fog emelkedni, amíg eléri a korábbi vásárlóértékét. Tíz év alatt 300 dollárról  1300+-ra emelkedett az arany ára, de még nem messze nem érte el  a  régi értékét. Az ezüst is  5-ről 25 +-ra emelkedett unciánként.

 

 A hiszékeny emberek pedig rohannak  beváltani azt a tartalékot, amely  egy kis idő múlva, talán az életüket menthetné meg.  Az újság, rádió és TV  után ítélve ez a kampány már  Magyarországon is elkezdődött.  Ez  világos bizonyítéka a közelgő, állandósuló pénzügyi válságnak. Egyes  emberek  nyilván  jól tudják, mire számíthatnak. Példájuk nyomán, ha dollár milliomos lennék minden pénzemet aranyba, ezüstbe fektetném.  Igaz, a   „piac” irányítói  akár drasztikusan is  letörhetik az árát ideiglenesen, hogy  egy ideig olcsóbban jussanak a világ arany készletéhez, de a végén csak elfoglalja a  megillető helyét.

 

            Nota bene: A  Magyar Nemzeti Bank vezetősége – végtelen szakértelmük  és bölcsességük  alapján hozott döntésük értelmében – néhány éve eladta  hazánk úgyszólván teljes arany készletét...

 

Amíg el nem dől a világ  sorsa, ne  adjuk el az aranyat és az ezüstöt – ha van....

 

Magyaródy Szabolcs
2010-12-30