Az egészségreklám hazugságai

 

Lehet-e nagyobbat hazudni annál, mint amikor a most alakuló egészségbiztosítási reformra mondja valaki, hogy az a magyar lakosságnak lesz jó? Aligha, mert a becsapás csaknem tízmillió emberre vonatkozik, több millió életét is veszélyeztetve. A helyzetet súlyosbítja, ha ezt szakemberek, köztük a lakosság ellenére dolgozó orvosok is segítik. Ők azok, akik legmesszebb távolodtak a hippokrateszi alapgondolatoktól, legyen szó a vizitdíjról vagy épp az egészségbiztosításról.            

Debrecen az ország tükre, mondta egykor Jókai. Így van ez ma is, amikor Gyurcsánytól a helyi egyetemi rektorig terjed a hazugság láncolata. Gyurcsány azonban bevallottan és betegen, betegesen teszi ezt, a rektor pedig alattomosan, póker arccal és tudományos köntösbe bújtatottan. Így lett a túlélő kommunizmus (szellemileg és fizikailag) bebetonozva az országban és Debrecenben is.

 

            Egy rektori tudományos (valójában tudománytalan) hazugság, ami mellett elnézett eddig a közvélemény. Nemrég „társadalmi célú hirdetés”cím alatt sokszor ismételve került a DTV (Debreceni Televízió) adásába annak a 12 milliárdos nagyberuházásnak a hirdetése, amit az intézmény rektora személyesen az alábbi mondatokkal reklámozott:

„A magyar lakosságot leginkább sújtó két betegségcsoport a szív és érrendszeri valamint a daganatos betegségek hatékonyabb megelőzését és gyógyítását valósítjuk meg az Auguszta programban a Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében az Európai Unió társfinanszírozásában. A 9 milliárd forint értékű, az Európai Uniótól érkező valamint a 2 milliárdos állami támogatáshoz a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma 1,5 milliárd forint összeggel csatlakozik. 13 000 négyzetméter új épület készül el, 15 000 négyzetméter felújításra kerül, több mint 90 éves intézményünkben. Az Észak-Alföldi és Észak-Magyarországi régióval létrehozott egészségobszervatórium segítségével folyamatosan figyeljük a lakosság egészségi állapotát. Mindettől azt várjuk, hogy 5 év múlva 12 %-kal csökkenjenek a halálozások, és kétszer 15000-rel kevesebb lesz a táppénzes napok száma. A két régió lakosai egészségesebbek és munkaképesebbek lesznek.”

 

A jólfésült rektor mondatai, bőrfotelből, a szédítő számok mögött kevesen veszik észre, hogy az egésznek nincs tudományos alapja. A luxus-beruházástól bizonyosan nem lesz egészségesebb a lakosság. Mindkét betegségcsoportban egyszerre és éppen 15000-rel lenne kevesebb a táppénzes napok száma??? És egyáltalán, ki fog itt lakni 5 év múlva, kikre vonatkozik a statisztika? 2007 decemberében már nyíltan is elhangzott, hogy az egyetem pénzt akar keresni, tehát célja a külföldi betegek fogadása. Az építkezés pedig hamis jelszavak mögé rejtetten folyt: Európa itt épül – nem Európa épül, hanem valakik, valakiknek építkeznek. Ehhez kell az Európa Terv, EÜ Min Strukturális Alapok Programirodája, ezért dagályos az Értékünk az ember – Humánerőforrás Fejlesztési Operatív Program, és ez alá dolgozik folyamatosan az  Egészségügyi Minisztérium.” A (Habsburg) Auguszta hercegnő fedőnevet viselő beruházási program záróünnepségén nem véletlen, hogy a helybeliek tiltakoztak a megjelenő Horváth Ágnes és kísérete ellen. Erről csak elvétve jelent meg tudósítás, pedig az avatással egy időben rendőri tömegoszlatás volt. A miniszteri fogadásra pedig a kiválasztottak is csak előzetes bejelentkezés után jutottak be.

 

            Közeleg december 17-e, a parlamenti végszavazás napja, és egyre erősödik az a tiltakozás, ami mögött számos civil és szakmai szervezet is felsorakozott. Ehhez szerény hozzájárulás volt, hogy e sorok írója 3 héten át csak folyadékon élt, minden más önreklám vagy felhívás nélkül. Ha a fentiek mellett elbeszéltek a törvényhozók, döbbentse meg őket az, hogy az éhségsztrájkhoz 2 cukorbeteg is csatlakozott 12 vagy 24 órára. Saját életüket veszélyeztetve mutattak példát mások egészségének védelme érdekében, és e felajánlásuk nagyobb dolog volt, mint bárki egészségesnek a hetekig tartó önként vállalt éhezése. Az is elgondolkodtató, hogy a munkáját emellett ellátó orvos effajta tiltakozása épp saját városában a helyi televízió számára nem volt hírértékű. Volt-e értelme a tiltakozásnak, hamarosan eldőlhet. A vizitdíj már meghozta a maga tanulságát, ezt február 15-én kellett volna megtagadni, nem pedig jövőre a több milliárdot felemésztő népszavazáson, hogy majd 2 év múlva egyébként is oka fogyottá váljon a fizetés. Az egészségügyi biztosítás átalakítása, hazug reformja most december 17-én lenne megakadályozható. De addig is a testi táplálékkel nem élő, szándéka szerint tiszta gondolatokat megfogalmazó szerző egy kisebb könyvnyi  bizonyítékot gyűjtött egybe, közérdekből, tanulságul „Eurokommunista egyetemváros, ébresztő!” címmel.

 

Dr. Nagy Attila

orvos, közíró, Debrecen

drnagyattila@yahoo.co.uk