Néhai  Dr. Bacskulin József, vagy ahogy sokan nevezték, Kulin Bán, különleges ember volt. Szemorvosként Németországban, Majna-Frankfurt közelében ténykedett. Ugyanakkor szenvedélyes sakkozó és nagy magyar hazafi volt. Ám volt neki egy különleges, általa kitalált műtéti eljárása, amellyel reménytelennek tűnő eseteket gyógyított, és sok évtizedes munkálkodása alatt mesés vagyonra tett szert. Öt évvel ezelőtt kegyetlenül meggyilkolták.

 A 2000-es években Kulin Bán gyakran bejárt a Magyarok Világszövetsége elnökéhez, időnként 1000 dolláros adományokat tett, és mindig emlegette, hogy vagyona egy részét a Magyarok Világszövetségére hagyja, másik részét pedig székely és csángó, sokgyermekes családok támogatására. Természetesen adózott szenvedélyének is, és mindig mondta, hogy a fiatal sakkozóknak is hagy vagyonából.

Utoljára 2006 júniusában tette tiszteletét a Magyarok Világszövetsége elnökénél, majd elutazott nyári rezidenciájára, az Atlanti-óceánon levő Kanári-szigeteken levő villájába (La Palma).

Pár nap múlva jött a szörnyű hír, hogy ott különös kegyetlenséggel, számolatlan késszúrással meggyilkolták. Halála után jelentkezett Dr. Kecse-Nagy László, akit Kulin Bán végrendeletének végrehajtójaként jelölt meg, és bemutatta a meggyilkolt magyar hazafi 1996. január 1-jén La Palmában kelt, saját kézzel írott végrendeletét, amellyel az elhunyt teljes vagyonát magyar közcélra ajánlotta fel, ahogy Ő fogalmazott, „jótékonysági és hazafias célokra”. Vagyona 20%-át székely és csángó sokgyermekes családok, 15%-át a Magyarok Világszövetsége számára rendelte, fiatal, tehetséges sakkozók számára 20%-át, öregkorú, nélkülöző sakkozók számára 5%-át. A sor hosszan folytatódik.

Igen jelentős magyarországi vagyonának hagyatéki tárgyalására Szegeden került sor. A közjegyző lefolytatta a hagyatékátadó eljárást anélkül, hogy erre a Magyarok Világszövetségét egyáltalán megidézte volna. Az MVSZ megfellebbezte a hagyatékátadó végzést, és a Csongrád Megyei Bíróság 4.Pkf.20.390/2009/1. számú végzésével hatályon kívül helyezte azt. Az ügy most a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

 A Magyarok Világszövetsége mindent elkövet azért, hogy a nemes lelkű örökhagyó, Kulin Bán végakarata teljesüljön, és vagyona azokra szálljon, akiknek Ő szánta. Csak példaként említjük meg, hogy a németországi bankja széfjében őrizte Metternich kancellár aranygyűrűjét, Ferenc József császár egy teljesen ritkaságszámba menő, felbecsülhetetlen értékű medalionját.

 

 

A magyar–német–spanyol állampolgárságú Dr. Bacskulin Józsefnek számos háza és villája volt Röszkén, Budapesten, Spanyolországban és Németországban. Magyarországi hagyatékát a közjegyző fél órán keresztül sorolta. (Itt látható röszkei palotája.)

 A nemzetünk jövőjének reménységét hordozó, sokgyermekes magyar családok megérdemlik, hogy az ő támogatásukra szánt hagyaték valóban őket illesse meg.

MVSZ Sajtószolgálat