A gyűrűsféreg gyerekek

 

A gyűrűsféreg gyerekek: ahogy az izraeli kormány 100.000 szefárd zsidó gyereket pusztulni hagyott.

 

Alexander  Benesch: 2006. október 10.

 

2005. aug. 14-én a Kanal 10 izraeli tévéadó egy dokumentumfilmet sugárzott, amelyben nyilvánosságra hozta az izraeli munkáspárt alapítóinak egyik legrútabb titkát: csaknem egy teljes generációnyi szefárd zsidógyerek folyamatos sugármérgezését. A dokumentumfilm eredeti héber címe: „100.000 sugár”, a nemzetközi címe: „A gyűrűsféreg gyerekek”.

 

A dokumentumfilmet David Belhassen és Asher Hemias rendezte. A Haifa nemzetközi filmfesztiválon mindketten elnyerték a legjobb dokumentumfilmért járó címet.

 

1951-ben Dr. Chaim Sheba, az izraeli Egészségügyi Minisztérium vezérigazgatója Amerikába repült és 7 db röntgenkészülékkel tért vissza, amelyeket az amerikai hadseregtől kapott. A gépeket egy tömegkísérlethez használták fel, amelyben kísérleti nyúlként használtak egy teljes fiatal szefárd zsidó generációt. Minden szefárd zsidó gyerek a megengedhető maximális röntgensugár adag 35.000-szeresét kapta a fejébe. Ezért az amerikai kormány az izraeli kormánynak 300 millió izraeli lírát fizetett évente. (A átlagos egészségügyi költségvetés 60 millió líra körül mozog.) Ez a pénz ma több millió dollárnak felelne meg.

 

Az áldozatok szüleinek félrevezetése végett a gyerekeket „iskolai kirándulásokra” küldték. Később a szülőknek azt mesélték, hogy a röntgensugárzás a fejbőrön élősködő gyűrűsférgek kezelésére szolgált.

 

A gyerekek közül 6.000-en haltak meg röviddel a kezelés után, miközben a többiek közül sokan különböző rákfajtákat, epilepsziát, emlékezet kiesést, alzheimer kórt, krónikus fejfájást és pszichózist kaptak. Megrázó, ahogy egy marokkói lány leírja, hogyan hatolt be a megengedett sugárdózis 35.000-szerese a fejébe. „Sikoltottam! Szüntessétek meg a fejfájást! Szüntessétek meg! De a fájdalmak nem szűntek meg.”

 

A röntgensugárzás veszélyei akkor már 40 éve ismeretesek voltak. 1952-ben olvashattuk a röntgensugár-kezelés hivatalos szabályairól, hogy a maximális dózis egy gyerek számára Izraelben 0,5 rad. Nem tévedésről volt szó, a gyerekeket szándékosan megmérgezték.

 

David Deri említi, hogy kizárólag szefárd gyerekeken hajtották végre a kísérletet:

 

“Tanórán voltam éppen, amikor odajöttek hozzánk azzal, hogy kirándulásra visznek bennünket. Kérdezték a nevünket. Az ashkenazi gyerekeknek azt mondták, hogy üljenek vissza a helyükre. A sötétbőrűeket buszra tették.”

 

A késői 40-es években egy törvény megtiltotta az amerikai kormánynak, hogy kísérleteket hajtson végre elítélteken, szellemi fogyatékosokon, stb.. Új kísérleti patkányokként használható emberforrásra volt tehát szükség, és az izraeli kormány sietett az amerikaiak segítségére.

 

 

 

A gyűrűsféreg kísérletek kezdetének időpontjában a kabinet a következőkből állt:

 

Miniszterelnök: David Ben Gurion

Pénzügyminiszter: Eliezer Kaplan

Bevándorlásügyi miniszter: Levi Eshkol

Külügyminiszter: Moshe Sharrett

Egészségügyminiszter: Yosef  Burg

Munkaügyi miniszter: Golda Meir

Belügyminiszter: Amos Ben Gurion

A legmagasabb tárca nélküli rang Shimon Peres-é volt.