Morvai Krisztina nyílt levele Hernádi Judithoz


Kedves Hernádi Judit, Tisztelt Művésznő!

'Nők összefogása a békéért' címmel az MTI útján tett közzé felhívást vezető üzletasszonyok egy csoportja az elmúlt héten. Az aláírókhoz több művésznő is csatlakozott, közöttük Ön is.

Meglepődtem. A petíció központi gondolatát ugyanis így fogalmazták meg: 'Mára úgy érezzük, okkal félünk attól, hogy veszélybe kerülhet hazánk hétköznapi nyugalma, természetesnek vett biztonsága, ami nélkül nincs normális élet.'

Kedves Művésznő! Ön hosszú évek óta látszólag minden aggodalom nélkül vesz részt a Heti Hetes című gyűlöletshow-ban, s hétről hétre sértegeti, gúnyolja, gyalázza azokat a magyar embereket, akik történetesen nem a balliberális eszmékkel azonosulnak. Nem aggódott? Nem tartott attól, hogy lesznek, akik 'besokallnak'? Nem félt attól, hogy a gazdaságilag és méltóságukban egyaránt meggyötört embereknek az Önök gyalázkodása olaj a tűzre? Mire alapozta, hogy mindenki zokszó nélkül, a végtelenségig tűri, hogy saját hazájában folyamatosan megalázzák, hogy tárgyként, eszközként kezeljék?

Belátom persze, hogy optimizmusának megvolt az alapja. A rendszerváltozás óta eltelt másfél évtized azt bizonyította, hogy a magyar nép hosszan tűrő és méltóságteljes. Egyetlenegy volt kommunista vezetőt nem bántalmaztak, senki nem bosszulta meg maga és családja szenvedéseit, sérelmeit. Nem hajították ki a rózsadombi lopott villákból a főelvtársakat, sőt leírhatatlan nyugalommal tűrték, tűrtük a nemzeti vagyon 'leprivatizálását', az egykori élkommunisták hihetetlen mértékű meggazdagodását. Mi több, különösebb válaszreakció nélkül hallgattuk az egykori főcenzor asszony napi rendszerességű bölcs tanításait arról, mi is az a demokrácia. Lenyeltük, hogy a multimilliárdos miniszterelnök, a gyógyítás helyett a magánhelikoptert választó gazdasági miniszter, a fegyverkereskedőből lett egészségügyi miniszter biztat minket nadrágszíj-húzogatásra. De amikor a részeg kocsis hangján káromkodó kormányfő lebukott, amikor egyértelművé vált, hogy minden napszakban hazudtak, hogy jogsértésektől sem riadtak vissza a hatalom megtartása érdekében, akkor bizony elegünk lett. Szeretnénk visszanyerni önbecsülésünket, szeretnénk újra otthon érezni magunkat a saját hazánkban.

Ez azonban nem azt jelenti, Kedves Művésznő, hogy Önnek itt félnivalója lenne. Még akkor sem kell félelemben élnie, ha esetleg úgy dönt, hogy folytatja a Heti hetest, s változatlanul gyalázkodni, bántani, bosszantani fog. Szeretettel kérem azonban: ne tegye! Vagy szálljon ki a gyűlöletshow-ból, vagy beszélje rá szereplőtársait a tartalom és a stílus megújítására, a gyalázkodás nélküli, a magyar népet méltóságában nem sértő humorizálásra. Ily módon igen sokat tenne petíciójuk céljának megvalósulásáért: az ország nyugalmának és biztonságának megőrzéséért. Meg kell azonban jegyeznem, hogy amennyiben a felhívásuk szerint veszélybe került "normális élet" alatt bárki is azt értené, hogy a balliberális oldal a média közvetítésével folyamatosan pocskondiázhat, s a meggyalázottak ezt rezzenéstelenül és szótlanul tűrik - nos, ennek zavartalan folytatódására senki nem mer és nem is akar ígéretet tenni.

Szívből kívánok Önnek további szép sikereket, jó egészséget!
Morvay Krisztina
jogász, egyetemi docens