Fekete József:     Nem szívbajos a román elnök

 

 

    A román államfő, Traian Băsescu el akarja ítélni a román parlamentben az  1939-ben Hitler és Stalin

közötti megállapodás következtében létrejött Molotov-Ribbentrop paktumként elhíresűlt diktátumot, minek következtében Romániától elcsatolták Beszarábiát (Moldávia területe) – adta hírül a Realitatea TV.
 

Románia legnagyobb nézettséggel rendelkező televíziójának, szombaton, 2007.december.22.-i adásában Băsascu kijelentette: „Nagyon sok európai politikus megérti kötődésünket a Moldávia Köztársasághoz, megértik, hogy családokat szakított szét a Prut (Románia keleti határfolyója), és hogy ez a szétszakítás egy olyan paktum következménye, melynek semmi köze nem volt a realitáshoz, illetve semmi köze nincs a mai realitáshoz sem. A Molotov-Ribbentrop paktumot, amit nyilatkozatban már elítéltem, meg kell tennem a Román Parlamentben is úgy ahogy a kommunizmust is elítéltem, ahhoz hogy kellő nyomatékkal bírjon és politikai erőt kapjon”, nyilatkozta Románia elnöke a Realitatea TV televízióban.

 

Itt meg lehet tekinteni: http://www.realitatea.net/127391_Basescu-intentioneaza-sa-condamne--in-Parlament--pactul-Ribbentrop-Molotov-.html#

 

Ez a hír, amit a magyar hírügynokségek és a média szemérmesen elhallgat, arra késztetett, hogy lázasan keressem Ukrajna, vagy Moldávia sértődött reagálását. De...semmi! Holott Baszarábia és Bukovina északi területei is a tárgyhoz tartoznak. Nem is értem, hogy lehet az, hogy az érzékenységüket ez nem bántja. Vajon Băsescu miért nem tart attól, hogy a Molotov-Ribbentrop paktum (ami a románok számára olyan mint nekünk Trianon) elítélésével megsérti az ukránok és a moldávok érzékenységét? Miért nem aggódnak attól, amitől a mindenkori magyar kormányok, hogy megharagszik rájuk a világ? Ide tartozik az a tény, hogy Románia Parlamentje egyhangulag rég megszavazta a moldávok számára a kettős állampolgárságot, minek következtében ezen kiváltsággal még százezren sem éltek a mai napig a moldávok.

 

Ez mind semmi: Băsescu élesen elhatárolódik Koszovo esetleges függetlenségének elismerésétől nyíltan kijelentve, hogy noha nem tart attól, hogy az erdélyi magyarok szeparatista igényekkel lépnének fel, de precedenst teremtene Koszovó elszakadása Szerbiától. A román állam elnök néhány hónappal ezelőtt még autonómiát javasolt Koszovónak, akárcsak a transznisztriai gagauzoknak, éppen azért, mert az lehetetlenné teszi az elszakadást. Ugyanakkor nem hajlandó még tárgyalni sem a székely autonómiáról, hiszen a román hivatalos ultranacionalista politika értelmezésében ez elszakadást jelentene Romániától.

 

A magyar diplomácia mélyen hallgat. Sőt, a nagyszebeni kormányközi közös ülés kapcsán (majdnem közösülést írtam, bocs.!) Gyurcsány Ferenc a „Gândul” című román lapnak kijelentette, hogy Erdélyben nem támogatja az autonómiát. A sajtóértekezleten Németh Zsolt, az országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke is idézte az említett Gyurcsány- interjút, amelyben - mint mondta - a magyar miniszterelnök „megmagyarázza", miért nem támogatja az erdélyi magyarok autonómiáját. Ez az álláspont fordulatot jelent a magyar kormány nemzetpolitikájában - hangoztatta Németh Zsolt, emlékeztetve arra, hogy a kormányprogramban még az áll, hogy a kabinet támogatja az autonómiát. Utalt arra is, hogy a nem rég jóváhagyott kormányzati külkapcsolati stratégiából is törölték a szomszédos országokban élő magyarok autonómiatörekvéseinek támogatását.

 

Érti ezt valaki?