Kedves Honfitarsam !

Köszönöm neked ezt a szep levelet. Ott egyezik a multunk, hogy azert mert edesanyam felszolalt egy szülöiertekezleten es nem a Rakosi rendszer izlesere, igy 8 ev szenbanyat es 1 ev gipszbanyat nyomott le Ormospusztan es Perkupan (Borsod) !
Bennünket ezert a felszolasert, Peströl kitelepitettek 12 eves koromba. Majd  amikor 14 evesen befejeztem az altalanos iskolamat vissza telepedtem egyedül Pestre es a 21 es MTH iparitanuloban voltam esztergalyos ipari tanulo. Az Üllöi-uton laktam amikor kitört a forradalom es elôtte anyammal a Vajda-Hunyad utcaban laktunk, igy nekem a gyerekkorom a Corvin-közben telt el.

A Vajda Hunyad utcaban akkor rendes közepreteghez tartozo emberek laktak. Mint Pl. Latabar Kalman es Arpad edesapja is id. Latabar Arpad.   
Elmentem otthonrol az Üllöi utrol
23-án reggel tüntetni a sulival, es soha többet nem kerültem vissza a lakasomra mely egy alberlet volt, egy idös asszonnyal laktam egy nagy szobaba.
16 eves multam par honapja, amikor elöször fegyeverrel aztan meg amikor egy osztalytarsamat 17 eves volt, meglöttek a labszaran azzonal
kerestem neki egy lehetöseget, hogy eltudjam szallitani a korhazba.

Igy tötent, hogy azzal a teherautoval egy TEFU 15-ös vallalati teherautoval, amivel oda erkeztem a Corvin-közben, annak megtalaltam a soförjet es hamar összeugrottunk tizen sebesülteket szallitani.

Elöször a Bakats-teri korhazba mentünk egy par sebesültel, de ott egy orvos felhivta a figyelmünket, hogy nem lassak hogy itt mar gyertyafeny mellett operalunk a folyosokon ?
Ide ne hozzanak sebsülteket, hanem inkabb vigyenek egy masik kozhazakban, igy nekem eszembe jutott, hogy a nagybatyam a Bocskai uton lakott,  igy ismertem, hogy ott van egy korhaz a Karolina uton (a Orthoped Klinika).  

Azzonal indits mondtam a soförnek nehogy elverezzenek, es a legnagobb sebesseggel at a hidon, majd megerkeztünk a sebesületekkel ahol nagyon kedvesen fogadtak és azzonal a haverom mar is az operacios asztalon feküdt de mar le kellet amputalni a jobblabat comb magaslatban.
Az egesz operaciot vegig neztem, mert közben fertötleniteni kellett a müszereket, s amikor vege volt az orvos a kezemben nyomta a befaslizott leamuptalt also labszart es mondta, hogy majd az apolonö megmondja, hogy hova kell kidobni elegtes elött !!!

Miutan nagyon sok orvos operalt, igy nem volt csak egy növer az orvos mellett aki a müszreket atadta.

Mihelyt vege volt az operacioknak vissza a varosban a Corvin-közben es a környezö utcakban es ugy löttek bennünket is mint a nyulakat az avosok es Maleter es bandaja, pedig a teherauton minden oldalon lepedöket kötöttünk es Vörös keresztet festettünk rajuk.

Mindannyian kaptunk a korhaztol feher köpenyeket es vörös keresztes karszalagot, de ez az avosoknak nem szamitott semmit, de meg az oroszkatonak sem vettek figyelemben, föleg a politikai tisztek a tankokban !

Nagyon hosszu lenne meg mindent elmondani mert le is voltunk egy alkalommal tartoztatva a Magyar Radional a Brodi Sandor utcaban ahol elvettek a teherautonkat, hogy halottakat szallitsanak vele mert a Radio sarkatol (a Muzeum kert mellett) a körutig voltak a hallotak lefektetve a jardan a Radio oldalan.
Minket egy avos leszalitott a autorol es bevittek a földszinten levô jobboldali szobaba ahol müszerfalak voltak, es kôztük olyan 60 cm tavolsagok voltak. Felsorakoztattak bennünket es egy kek köpenyes kis köpcôs ember elkezdte mondani, hogy ez is tegnap mar levolt tartoztatva fegyverrel alljon a falhoz es igy tovabb, kiveve engem es egy lanynak nem szoltak semmit. Majd nagy szammal oda szoltam, hogy itt nem volt le tartoztatva senki mert mar 4/5/6 (?) napja, hogy sebesülteket szallitunk.

Levittek a szenes pinceben ebbol a heyisegböl egy egyenes lepcsö vezetett le ahol a szenet taroltak. Mellette volt a kazanhaz szoba ahol mar kezüket fent tartva voltak fiatalok akiket fegyverrel tartoztatottak le es halotak is egy sarokban.

Ök a kazanhaz elött alltak es kazanhazon ket samli amelyen ket fegyveres avosok ültek. A teherautonkat azert vettek el, hogy vele a halotakat szallitsak el a Radio jardajarol. Bennünket jol megrugdostak, hogy hova vittük a sebesülteket ?
Szerencsere örseg valtas lett delutan valamikor mert ugy 7 h 30 kor voltunk letartoztatva es kb este 23 ora fele elengedtek mert akkor mar nem avosok vugyaztak rank hanem repülös tisztek akik bocsanatot kertek de nem tudtak megszegni a parancsot mert mindegyikük hatamögött egy politikai tiszt volt es az oroszok is ott voltak. Örseg valtas utan megkerdeztûk, hogy az ott allo fiatalokat akik sebesültek megendedik, hogy sebeiket kezeljük ?
A kötszereinket levettek az autorol es a Radio kapuja alatt voltak bent.

Igy ket sebesültet tudtunk kezelni egy 15 es fel eves suszter inas fiut akinek szuronnyal at szurtak a combjat. Kötözes közben meg vicceket meselt nekünk, huztuk az idöt, hogy pihenni tudjon, de majd kertek, “alljon vissza a sorba feltett kezekkel”. Majd jöt egy egytemista sebesült akinek a szülei vasutasok voltak Szekesfehervaron. A sebeit apoltuk es huztuk sokat az idöt vele. Majd megint örseg valtas következett igy kihasznaltuk, hogy az egyik lanyon mert fazott ket feherköppeny volt rajta a treningruhaja fölött amivel eljött otthonrol a Szazados utrol (Köbanyarol).

Kertük vegyen le egyett es vegye fel az egyetemista, igy vagy mindanyiunkat kinyirnak, vagy megtudunk menteni egy fiatal forradalmart a halalbol. Igy is lett 10 mentünk be es 11 en jôttünk ki a Radiobol este 23 ora utan amikor kiengedtek.

Igen,  esti 23 oraig leellelenöriztek, hogy tenyleg a föhadiszallasunk az Orthoped Klinika, ahol 10 matrac volt ledobalva a földre igy kb 5x fel orakat tudtunk pihenni neha!

Aztan mar november vegen, csak elelmiszert szallitottunk a korhazak reszere es igy volt az, hogy amikor Sopronbol jöttünk vissza
a föorvos mondta ideje sracok, hogy elhagyjatok az orszagot mert itt voltak az avosok es keresnek benneteket (mert a korhazi  partitkar feldobott) es nem fogjak megbocsajtani, hogy tanui voltatok a gyilkossagoknak meg hogy mindegyikötöknek fegyvere volt, mert két dolgot vegeztettek egyszere.

Innen ismertem szemelyesen Pongatz Gergelyt -Ödönt, Lassan Gyurit, mar 56-ban is, es majd talakoztunk allandoan 1990 utan, de volt egy ember akiröl soha senki sem beszel az a "FEHER SAPKA" egy igazi hös volt, egy fogorvos hallgato aki pont vegzett, a rendes neve

Dr. Fedor Jozsef volt, es hosszu börtön eveket nyomot le 1956 utan, mert kezelte a sebesülteket a Corvin-közben !!!

Termeszetesen a "Falabu Jancsi bacsi" aki nem volt soha Maleter Pal ala rendelve, mert Maletert azt oda iranyitottak a Kilian laktanyaba, hogy kinyirja bandajaval, az ott oldalunkon harcolo katonakat es bennünket.

Maleter kimondottan egy Moszkvai termek volt akit kirugtak a haboru elött a Katona Tiszti Ludovikai Akademiarol es Moszkvaban kötött ki Rakosiek mellett, Az a Rakosi aki mar egyszer magyart gyilkolt (ugy magyar keresztenyeket mind tehetös magyar zsidokat) Kuhn Bela es csapataival 1918/1919 ben 18 honapon at.

A komminstaknak nem volt szokasuk höst csinalni egy igazi 56-osbol, de gyartottak, gyartjak az avosokbol es a besugokbol akik mint Mecs Imre es Göncz Arpad kemek voltak a börtönökben es ezert van az, hogy az SZDSZ-es padjan ültek ! Mert mikor ül egy 56-os egy padban az avossokkal es gyerekeivel ???

Nekem az oktoberi honap az egy gyaszhonap, a NEMZETÜNK gyasza, es szeretnem, hogy ebböl egy haza legyen ujra de ezt mar öregen nem sikerülni megelnem, pedig 1990 es 2004 között teljesen visszatelepdtem, hogy tudjak segiteni hazamon de mitutan a komcsik mindent uraltak igy meg a mai napig a fekete listajukon vagyok, amit bocsasatok meg a kifejezest de "LESZAROM" öket is es a hazug lakajaikat is!
Nincs nagyobb bün mint a "HAZUGSAG" ez nagyobb bün mint a gyilkossag, mert az allatok is gyilkolnak az enni valojukert de sohasem hazudnak !!!

Öszinte tiszteletem es szep 56-os ünnepeket kivanok Nektek, mert a forradalom csak este 23 orakor tört ki amikor a Radio elött lelöttek az avosok  VIZI Jancsit, ha nem lövik le nincs forradalom !

A Radiot mindig kihagyjak az 56-os esememnyekböl, pedig ott nagy harcok voltak, rengeteg halott es kivegzesek a szenes pinceben az avosok altal !!!
Addig amig a XIII kerületben egy avos hohernak emlekmüvet tettek ki 2009 ben ahol elt, addig nem lehet rendszervaltas !
Ezt az avost SOMOGYI György-nek hivjak es az akasztofara vitt embereket es ketten vegeztek ki ! Az egyik neki szoritotta a karonak a kötelel a fiatalt es a masik meg megforgatta a felaksztotatt a labanal fogva. Ez volt SOMOGYI ! Majd kineveztek egy Szalloda Lanc elere es meg az MLSZ elnöke is volt !

Ö privatizalta a Intercontintalt, Hyatt, Forum, Korona stb.... szallodakat es mar 1980 as evek elejen milliardos volt, amely penzeket "sportolok, besugok hurcoltak ki neki a Svajci bankban" ! Szerencsere mar megdöglött a ganej a szive vitte el mert habar neki azt hitte nincs leleke de volt es az megkinozta ! Most a ket lökött fiu gyermekei elvezik, az apjuk gyilkos vagyonat !

http://www.onkormanyzat.mti.hu/Pages/News.aspx?ni=4705

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Somogyi_Jen%C5%91_Herzen3.JPG

Az 1956-os forradalom a Jászságban a szolnoki rádió műsorborítékainak tükrében

Jászberényben október 27-én alakult meg a Forradalmi Tanács - olvasható a rádió műsorboritékaiban.  A testület 400-500 fős tüntetést követően alakult meg, ami a 30000 lakoshoz képest elenyésző volt.

A jászberényi Forradalmi Munkás- Paraszt- és Katonatanács megválasztása után sürgősen munkához látott, elrendelve 400 kg kenyér azonnali Budapestre szállítását. A tanács vezetésével Somogyi Jenő tisztet bízták meg.

A Jászberényi Aprítógépgyárban a forradalom sodrában sem szakították meg a munkát, a gyorsan megválasztott munkástanács elnökévé Kohut László főmérnököt választották.  Ezzel egyidőben a Fémnyomó és Lemezárugyár is megalakította saját munkástanácsát.

Az október 28-i műsorban többek között arról tudósítottak, hogy Jászberény és Túrkeve határában a mezőgazdasági munkák még ebben a rendkívüli helyzetben sem álltak le.

Jászapátiban csak 29-én reggel alakult meg a munkástanács, Jásztelken már 27-én, szombaton, 40 taggal (!). A jásztelkiek csatlakozva a jászberényiek kezdeményezéséhez, megkezdték a gyűjtést Budapest lakosságának. Jászberényben a  Forradalmi Tanács sikeresen szervezte meg a közellátást és alkoholtilalmat rendelt el, reggel pedig a segélyszállítmányt is elindította Budapestre. A gépállomás dolgozói lemondatták a nem éppen az emberségességéről híres Sólyom Lajos igazgatót és Szabó Gyula főmérnököt.

November 1-jén a szolnoki rádióban is közölték a Magyar Függetelenségben is megjelent „Aljasság, árulás!” kezdetű nyilatkozatot, amit a kezdettől a forradalom mellé állt jászberényi honvédségi alakulat adott ki. „Somogyi tiszt és szűk köre ÁVH-s tiszteket rejtegetett a laktanyában a nép jogos haragja elől. Nem fegyverezte le őket, hanem katonai (tüzéri tiszti) egyenruhába is bújtatott egyet. A személyi állomány felháborodására engedte őket világgá. (…) Orosz tisztek társaságát is élvezte, miközben Budapesten a forradalmi ifjúság vére folyt fegyvereiktől. Nyelvük kitépésével és agyonlövéssel fenyegette a honvédeket, ha elárulják.” A fentieken kívül még sok mást azzal tetézett, hogy „ez a csürhe majd kitombolja magát és újra lesz minden a régiben.” Az október 31-i ezredgyűlésen mellőzték Somogyit, a Forradalmi Katonatanács pedig kiközösítette.

Akasztàs futoszalagon és hogy magyaràzza Somogyi Jenö Avos avos elvtàrs a büneit ??!!!

http://lazadas.ho8.com/www.tar.hu/lazadas/akasztasfutoszalagon.htm

Bitófát mosott a siralomházban ?
Tüzérezred-parancsnok volt a házimunkás – Kilenc hónapig bírta
Somogyi Jenő elektroműszerésznek tanult, majd Veres Péter hívó szavára jelentkezett honvédtiszti iskolára. Sikeresen elvégezte a hadiakadémiát, utána hamarosan századosként tüzérezred-parancsnok lett.

– Hol ért ’56?

– Jászberényben voltam a helyőrség parancsnoka. Október 25-én, amikor megalakult a forradalmi bizottság, engem választottak meg az elnökének. A forradalom letiprása után felvetődött a karhatalom, vagyis a pufajkáshad megszervezése. Felszólítottak, hogy legyek a parancsnokuk. Kijelentettem, hogy én katonának esküdtem és nem pribéknek. Erre leváltottak az ezredparancsnoki beosztásból, majd június 28-án letartóztattak. Felszállítottak a Gyűjtőfogházba, három hétig magánzárkában tartottak. Majd egy Blaskovics Ede nevű főhadnagy megkezdte a kihallgatásomat. 1958. február 11-én volt az első fokú, 13-án a másodfokú tárgyalásom, 15-én pedig az ítélethirdetésem: ötévi börtön és lefokozás. Nemsokára elvittek a Gyűjtőbe és beosztottak a kisfogházba házimunkásnak. Amikor átkerültem, ott tudtam meg, hogy itt halálraítéltek vannak. A földszinti cellák tele voltak, az emeletiben a Nagy Imré-sek.

– Megneveznél közülük néhányat?

– Jánosi, Nagy Imre veje, Tildy Zoltán volt köztársasági elnök, Déry Tibor, Háy Gyula írók, Fazekas Gyuri újságíró, Kosáry Domokos akadémikus, Várady vezérőrnagy, Kopácsi Sándor és még sokan mások.

– Mi volt a legnehezebb feladatod?

– A sirató- és az akasztóhelyiség takarítása, s a legszörnyűbb: a bitófák lemosása.

– Hogyan viselkedtek a kivégzésre indulók?

– Amíg ott voltam, a 120 kivégzett között egy sem akadt, aki nyöszörgött vagy sírt volna. “Éljen Magyarország!”, “Éljen a haza!”, “Független, demokratikus Magyarorságért halok meg!” – ezek voltak az utolsó szavak. Engem megdöbbentett, hogy bár mind családos volt, mégsem tőlük búcsúztak, hanem a bajtársaiktól és a hazától.

– Hogy nézett ki a bitófa és hogy történt a kivégzés?

– Ezt meglehetősen részletesen ismerem, mert a kivégzések után minket vittek takarítani a kivégzőhelyiségbe. Ez egy lovardaszerű épület volt, fél tetővel, közvetlenül a kisfogház mellett. Mondanám, hogy a fogház oldalához volt ragasztva, ezt ugyanis utólag építették és Nagy Imre kivégzése után fedték be. A bejáratától balra volt egy apró helyiség, azt hívták siratónak. Volt benne egy lehajtható asztal székkel, meg egy kübli a falhoz láncolva, fapriccs szalmazsákkal. Rácsos ajtaja előtt ült az őr, aki egész éjjel szemmel tartotta a rabot. Az őröket kétóránként váltották. Akit kivégzésre vittek, azt a saját ruhájába öltöztették, lábára posztópapucs került azért, hogy ha a bitón rugdalózik, ne okozzon kárt a cipőivel. A kivégzések általában hajnalban vagy reggel történtek. Volt úgy, hogy 11 óráig is elhúzódtak, ha sok volt a halálraítélt. A bitófa és a bejárat között egy függöny volt. Erre azért volt szükség, mert a törvény előírta, hogy az ügyésznek részt kell venni a kivégzésen. Igen ám, de voltak gyenge idegzetűek, akik nem merték végignézni a kivégzést, ezért elhúzatták a függönyt, ugyanakkor eleget tettek az előírásnak: vagyis részt vettek a kivégzésen.

A kivégzés úgy történt, hogy az elítéltet kihozták, az ügyész felolvasta az iratot, miszerint az Elnöki Tanács a kegyelmi kérvényt elutasította. Még egyszer egyeztették az adatokat, aztán szólt az ügyész, hogy az ítéletvégrehajtó teljesítse kötelességét. Az akasztófa olyan volt, mint egy vasúti talpfa, ennek a tetején volt egy vashorog, az alján egy kis kerék. A halálraítéltet odavitték a bitóhoz, odatettek egy elmozdítható, három lépcsőből álló kis emelvényt, erre felvitték, felkényszerítették az elítéltet, aki háttal állt a bitónak. A hóhér a nyakára tette a kötelet lazán, és erre a horogra kötött egy csomót. Ezalatt a hóhérsegédek a lábát kötözték össze és a kötelet a kiskeréken átvezették. A segédhóhér, amikor elkészült, azt mondta, hogy: hopp! és kirúgta a halálraítélt alól az emelvényt, a keréken lévő kötelet pedig meghúzta. Ezzel az elítéltnek a csigolyája megfeszült, fejét pedig a hóhér elfordította.

– Hogyan bírtad ezt a lelki és testi megterhelést?

– Kilenc hónapig bírtam, ezalatt 120 bajtárstól búcsúztam, s miután felmondták az idegeim a szolgálatot, átvittek a rabkórházba. Ott is találkoztam egy-két érdekes emberrel, többek között Farkas Mihállyal meg a Farkas Vladimirral.

(hornyák)

U.I. : Mikor kellett mosni bitofat amikor ott nem volt ver ?
Mikor neveztek ki egy 56-os börtön viseltett a Kadar rendszerben Szalloda Lanc elere ?
Mikor neveztek ki egy 56-os börtön viseltett az MLSZ elere, ahol mindig szokas volt AVO-sokat kinevezni !

ELJEN A HAZA

POLGAR György